Bekijk de uitzending van 'Kassa'


In deze uitzending van Kassa besteden we aandacht aan onverwachtse kosten bij de uitvaartverzorging. Hoe zit dat? Kassa duikt diep in de uitvaartwereld.
Ook Dennis Friperson (Uitvaart Compleet) komt aan het woord en geeft tekst en uitleg.
Bekijk de uitzending

Bekijk de uitzending 'Doodgewoon'


Dennis Friperson is als uitvaartondernemer gespecialiseerd in multiculturele uitvaarten. De Surinaamse uitvaart in de uitzending van het programma, begint in het rouwcentrum.
Daar komt aflegvereniging Trouw de overledene verzorgen en dat gaat gepaard met veel gezang en geheime rituelen.
Bekijk de uitzending

Wij passen niet in uurtje-met-plakje-cake


'Ik plan begrafenissen aan het einde van de dag, want het loopt altijd uit.' Een nog bredere lach kruipt op het gezicht van uitvaartondernemer Dennis Friperson (donkere huid, kale schedel, opgewekt humeur en schijnbaar in staat om alles tegelijk te doen).

'En ze zijn vaak te laat.' Die 'ze' zijn in dit geval Ghanezen of Surinamers. Maar wat de eigenaar van Meersorgh eigenlijk wil zeggen is dat het Nederlandse uitvaartwezen nog niet om kan gaan met begrafenissen van nieuwe Nederlanders. Ze zitten teveel in een schema van uurtje-met-koffie-en-plakje-cake.

Eeuwigdurend graf

De uitvaarten van allochtonen vormen een groeiende markt. Die is niet alleen ontdekt door ondernemers uit eigen kring, ook de grote uitvaartondernemingen richten zich steeds meer op moslims en hindoes.
Een groot deel van de groei zit nog in de pijplijn, die komt als de tweede en derde generatie moslims overlijdt. De eerste generatie wil nog in het moederland worden begraven, ook omdat het in Nederland bijna onmogelijk is om aan de eis van een eeuwigdurend graf te voldoen.
Maar van de huidige moslims wil één op de vijf in Nederland worden begraven. Vijf jaar geleden was dat nog één op de tien.

Vernederlandsen?

'Het is ook logisch', zegt Friperson. 'Mijn generatie spreekt de taal en weet hoe het in Nederland werkt.' Zelf heeft hij een Surinaamse achtergrond, maar Meersorgh – vierhonderd uitvaarten per jaar – 'doet' alle gezindten.
'Je moet je er echt in verdiepen, ik leer nog elke keer bij. Dat vergeten collega's wel eens.' Uitvaarten zijn in andere culturen vaak een sociale beleving, soms een feest, met meer dan honderd mensen. 'Onlangs had ik een begrafenis van een vluchteling. Daar kwamen driehonderd mensen uit zijn gemeenschap. Het opvallende is trouwens dat niet de allochtone begrafenissen vernederlandsen, maar andersom. Dan krijg ik een Nederlandse klant en die wil vooral dat het niet saai wordt.'
In 2015 stierven ruim 141.000 mensen, onder wie 4.600 niet-westerse allochtonen
15 procent van de bevolking valt niet onder een traditioneel Nederlandse levensbeschouwing
Er zijn in Nederland 3.500 begraafplaatsen
Ongeveer 40 daarvan hebben een islamitisch deel
En er zijn ongeveer 230 Joodse begraafplaatsen
Hindoestanen kiezen vrijwel altijd voor crematie
Bron: www.vno-ncw.nl

Over Uitvaart Compleet

Kiest u voor Uitvaart Compleet dan krijgt u een vast contactpersoon, die luistert naar uw wensen en ideeën en samen met u invulling geeft aan het afscheid dat bij u past.

Persoonlijke aandacht en zorg voor de overledene en de nabestaanden staan bij Uitvaart Compleet hoog in het vaandel. Ons team van uitvaartverzorgers zorgen ervoor dat u op eigen wijze afscheid kunt nemen van uw dierbare.

Stuur ons een bericht
Bel ons: 088 880 1200


Meer over Uitvaart Compleet

Stuur ons een bericht

Graag helpen wij u met alles wat nu op u afkomt.